Lovska Družina Tolmin

Lovska družina Tolmin pokriva območje istoimenskega kraja Tolmin, katero je glavno upravljalno območje v zgornjem Posočju in po katerem ima ime tudi celotna Kotlina. Meje lovske družine Tolmin segajo od sotočja Soče in Tolminke, pa po toku reke Soče navzgor, kjer se meja odcepi desno pri potoku Volarja in mu sledi vse do izvira. Tu se meja nato odcepi nad Krnsko pogorje, pod vrh Rdečega robu in vse do najvišje točke v Loviščku ki je vrh gore Vrh nad Peski (2145 m/nm). Tukaj se meja poda navzdol proti prehodom Prehodci in nato nazaj dvigne proti vrhu Mahavščka (2008 m/nm). Nato sledi meji Tolminsko-Bohinjskemu pogorju in s tem obdaja dolino izvira Tolminke. Pri vrhu Tolminskega Migoveca, sleid meja do planine na Kalu in nato po grebenu na vrh Grušine (1634 m/nm). Tukaj se poda navzdol po grapi do območja Čadrga, kjer ga obide po vzhodi strani. Od tu se meja spusti vse do reke Tolminke in ji sledi vse do izliva v Sočo.
Lovska družina Tolmin tako spada med visokogorsko lovišče in s tem ponuja vse kar najdemo v visokogorju. V lovišču je prisotna visoka parkljasta divjad kot je gams, srnjad, kozorog in vedno le več tudi jelenjad. V določenih območjih najdemo tudi svizce, lahko pa včasih opazimo tudi ruševca.
Čeprav območje ponuja veliko naravne lepote, je turistično še razmeroma malo obiskana, zato lahko uživamo v zelo mirnem okolju, kar je ugodno tudi za živali.